FLINGA 2003-2019

FLINGA Till Minne

För 13 år sedan köpte vi två dräktiga fjällnära kvigor. Och det var nära att Flinga inte hade varit en av dem, vi hade sett ut Grågås och en annan champagne tecknad kviga. men det visade sig att den var för nära kalvning för att kunna transporteras, så det blev Flinga istället. Det har alltid känts som att det var någon mening med det! För vilken fantastisk kviga vi köpte! Hon kalvade sin första kvigkalv, som vi fortfarande har kvar. Hon handmjölkades och stod helt lugn och stilla, som en gammal erfaren mjölkko från första mjölkstrålen!

När kompisen Grågås kalvat in (och inte alls stått stilla vid mjölkning, tvärt om nästan rivit det lilla stallet och sprayat hela båset full med mjölken jag hade fått ihop) så började brunsterna komma på de båda. De synkade ganska snart och det kunde ta 20 minuter att få ut dem till hagen, som låg 10 meter från stalldörren. Jag beställde seminering och personalen trodde mig inte när jag bokade två semineringar på två kor samma dag. Jag fick en lektion i att man kan ju inte bara seminera en ko när som helst, man måste pricka rätt tidpunkt i brunsten! Jo, det är jag medveten om svarade jag. de är högbrunstiga båda två. Semineringen resulterade i kalv nummer två, också en kviga. Vi hade då hunnit flytta till Hoberg och seminering igen blev aktuell. Dock kom fakturan och restiden ut till finnmarken gjorde att vi sedan dess hållt oss med egen tjur. 

Flinga blev verkligen att bli vad man kan kalla vår stamko. Hon har genom sina sju döttrar, hon fick aldrig någon tjurkalv, hjälpt till att stärka ett flertal genbanker och lagt grund för nya besättningar.
2006
1 Krusa som finns kvar i vår besättning.
2008
3 Kransa som hann få någon kalv hos oss innan hon såldes till en genbank i Skåne. Där har bl.a fått tvillingkvigor som fortfarande är verksamma i aveln.
2009
5 Pärla som var efter en fjälltjur, såldes till en finnmarksby där hon är stammoder för en liten fjällbesättning.
2010
8 Gullros som är hushållsko i ny genbank.
2012
14 Fröjda som stannade länge hos oss och gav oss några kalvar, hon såldes hösten 2019 till Värmland för att starta upp ytterligare en genbank och fungera som hushållsko.
2013
18 NUVA som tyvärr dog som kalv p.g.a sprängörtsförgiftning.
20 BORA stannade också hos oss fram till hösten 2019 då hon såldes till en grannby här på finnmarken för att starta upp ny genbanksbesättning.
En ko som dig Flinga, glömmer man inte! Tack för de år vi fick tillsammans!